2014.02.25

Een stukje geschiedenis…

Een stukje geschiedenis, hoe kwam de Nederlandse club-mate import tot stand?

Het begon in 2007, CCC Congres 23c3. We waren met z’n tweeën en een oude Peugeot  205 Terberg (bestelwagen). Club-mate werd op het congres altijd in flinke hoeveelheden genoten, zo ook door ons. In Nederland zou het weer op een houtje bijten zijn, zo ook wisten we bij de sociale-kraak-centra en hackerspaces. We vroegen ons af, zouden we niet wat mee terug kunnen nemen? Dat is beter dan niks. Zodoende wist een mede-hacker waar je ze bij een groothandel goedkoop kon krijgen. We laadde de auto vol, en aan het einde van het congres reden met een wat zwaardere auto terug naar Nederland. Een paar kratjes voor ons zelf en wat voor de krakers in Amsterdam-Oost.

Er was duidelijk genoeg interesse in Amsterdam alleen al om toch eens te kijken of dat beter kan. Na een beetje rekenwerk begonnen we in 2008 met het opzetten van een bedrijfje, het huren van een busje en het opzetten van de eerste website. We hadden een handelaar gevonden net over de grens, zowel Berlijn als Münchsteinach zou het niet de moeite waard zijn gezien de afstand. De eerste paar keer reden we zo heen & weer, met af en toe hulp van vrienden. Voor de eerste paar leveringen stopte we de club-mate nog in een tuin-schuurtje, maar al snel paste dat niet meer en huurde we een opslagruimte.

Langzaam maar gestaag groeide de markt en de vraag, om de prijs vooral ook laag te houden vergrote we de leveringen en loonde het ook de club-mate te laten brengen per (kleine) vrachtwagen. De leveringen in en rond Amsterdam gebeurde nog vooral met de oude Peugot en af en toe met hulp van vrienden en hun busje/auto. Sommige mensen kwamen het ook bij de opslag halen, goedkoper voor ons, goedkoper voor hun. Inmiddels kreeg ook de website een make-over naar iets mooiers.

Inmiddels begon de markt toch flink toe te nemen, zo ook het werk om alles te bezorgen, kleine & grote klanten maken veel kilometers. Een van ons verhuisde de stad uit en leveren begon toch erg lastig te worden. Een aantal van de klanten kwamen het al halen, zo ook een kleine bier-handel. Vriendelijke mensen met iets meer infrastructuur dan wij hadden, met name opslag en mogenlijkheden tot levering. Zo begon de samenwerking met Drinkgoed.


2011.02.19

Nieuwe Site!

Club-Mate Nederland heeft een nieuwe web-site!

Club-Mate is de laatste jaren staag gegroeit in populariteit en er zijn inmiddels diverse nieuwe producten bij gekomen. Deze zijn met name:

  • Club-Mate ICE-T (een iets zoetere variant van Club-Mate)
  • Club-Mate Cola (cola met de xantheïnes uit Club-Mate)
  • Hausmarcke Cola (een cola met koffiesmaak, smaakt wat naar hopjes en zit vol caffeïne).
  • Hermann-Brausse frisdranken, met name citroen is in trek.

En met deze web-site zullen we je proberen nog meer up-to-date te houden.


Maandarchief: